15.12.14

Luukku 15


Yleisesti asetelmista ja kulmista

Nyt pitää taas muistuttaa, että kun puhun viikon ajan cossikuvien sommittelusta ja kulmista, en puhu valokuvaajan näkökulmasta, vaan siitä millaisia kulmia pyydän usein kuvaajalta ja miksi. Esittelen tyypillisiä asetelmia mitä itse käytän kuvissa ja millaisiin törmään usein cossikuvia selatessa.


Kätevin kuvien suunnittelussa on itselle ollut kultainen leikkaus eli jaetaan kuva vaaka- ja pystysuunnassa kolmeen osaan ja lähdetään siitä liikeelle sommittelussa. Ei kannata rajata cossaria koskaan nivelten kohdalta ja tyhjää tilaa, esim. kivan näköistä maisemaa, kannattaa käyttää hyväksi ja kuvaan tulee näin ilmavuutta. Kuvan rajaamisen ja sommittelun vinkkejä löytyy vaikka millämitoin netistä.

Kuvien suunnitteleminen, kuvakulmien miettiminen ja sommittelu on suotavaa etukäteen. Niinkuin aijemmin olen maininnutkin, se säästää kuvauspaikalla järjettömästi aikaa ja energiaa. Valmiiden reffikuvien tallentaminen on hyvä idea kuvien suunnitteluun, mutta myös asetelmien piirtäminen paperille on hyvä apu, kun selittää kuvaajalle millaista asetelmaa hakee. Itse yleensä piirtelen rumia tikku-ukkoja ja vetelen kuvaan nuolia mistä suunnasta haluan kuvan otettavan tai mustiinpanoja millaista perspektiiviä haen. Loppu on kuvaajan käsissä.

1 kommentti: