28.1.13

Onnistuneen cosplayn avainKovin on jännitävää, että ns. pohdiskelevaa tekstiä olen julkaissut viimeksi melkein vuosi sitten. Kirjoiteltu on vaikka mitä, mutta se mitä kehtaa julkaista onkin sitten toinen juttu. Nyt kuitenkin olen urhea ja kehtaan.

Onnistuneen cosplayn tekemiseen EI tarvitse olla ammattilainen. Ompelijan/puusepän/kampaajan/tms koulutus tuo toki suurta helpotusta. Kuitenkin ne harrastajat, joilla löytyy tarmoa muttei skillejä, saattavat itkeskellä kuinka heillä ei ole mitään mahdollisuutta kisoissa ammattitaitajia vastaan. Ei! Siistin ja hyvintehdyn cosplay-kokonaisuuden avain piilee muussakin kuin taidossa ommella suora sauma.


Ajanhallinta
Olenkin saarnannut aiheesta aijemmin ilkeähköön sävyyn ja pysyn ankarasti sanojeni takana. Kuvitellaan tilanne, jossa kiinalaiset ovat jättäneet peruukin matkanvarrelle, olet viiltänyt sormesi mattoveitsellä auki ja valkoisessa kankaassa on veritahra, lanka loppui ja koirakin kuoli. Aikataulutus on avain kaikkeen. Oli kyseessä mikä puku tahansa, jos sinulla on vuosi aikaa rakentaa sitä ehdit mokata yhden osan vaikka 10ktr ja ehdit/voit silti tehdä sen uudestaan. Jos ei ole aikaa rakentaa pukua, ei mikään maailman mahti voi pelastaa sinua. Ihmiset tehkää itsellenne listoja mitä osia cossissanne on. Täyttäkää kalenteria milloin väsäätte kaverin kanssa cossejanne. Älkää vältelkö puvun aloittamista! 


Kärsivällisyys ja Motivaatio
Ennen kuin tilaatte peruukit ja kankaat, miettikää jaksatteko vääntää haarniskaheeboa moniakymeniä tunteja vai tyydyttekö pomppimaan conissa mukavassa koulupuvussa. Jos ei ole taitoa riittääkö kärsivällisyytenne ommella kanttinauhaa suoraan ja nätisti 10metriä mekon helmaan, purkaa, ommella, purkaa, ommella? Vai revittekö tekeleen ensimmäisen yrityksen jälkeen? Älkää tehkö asua hetken mielijohteesta, jos tiedätte epäonnistuvanne ja coninne on sen takia piloilla. Miten motivoitua? Ajatelkaa niitä hyviä hetkiä, jolloin olette onnistueet cosplayssa. Niitä hienoja hetkiä joita voisitte kokea, kun asunne on valmis ja kaunis ja hieno ja ja ja... Kun kohtaatte cosplay-puvun tekemisessä pohjan muistakaa haaveilla ja sanoa itselle, että pystytte tekemään asun jos vain tarpeeksi haluatte! 

Internet
Tämä bittiavaruus on täynnä tutoriaaleja, tekstiä ja videota cosplaysta. Hyödyntäkää tätä lähdettä! Kysykää kokeneemilta harrastajilta, jos jokin askaruttaa. Keskustelkaa foorumeilla ja selatkaa kuvagallerioita, miten joku muu on toteuttanut puvun jota olette tekemässä.


Kokemus
Ammattilaisillekkaan taidot eivät ole tulleet itsestään, vaan harjoitus tekee mestarin. Ei kannata vaatia itseltään ja ensimmäiseltä cosplay puvultaan liikoja, vaan lähteä liikkeelle pienestä. Ottakaa osaa erilaisiin cosplay-kisoihin, ommelkaa ja rakennelkaa erinlaisia pukuja, peruukkeja ja proppeja. Ja muistetaan vielä, että virheistä oppii ehdottomasti eniten! 

Support, help, feedback!
Kun käy pohjalla ja kaikki tuntuu kaatuvan päälle kaverit/muut hienot ihmiset monaasti ovat taputtamassa päätä ja tsemppaamassa. He jaksavat kannustaa ja rohkaista eteenpäin. Pahan paikan tullen heille voi purkaa turhautumista ja kiukutella.

Apua saa vaikka mistä läheestä tarvittaessa ja sitä kannattaa hyödyntää. Netin keskustelufoorumeilta, kavereilta, äidiltä, muilta harrastajilta jne. Kisoissa kannattaa aina pyyttää neuvoja tuomareilta tai coneissa kokeneemmilta cosplaytaitajilta. Suomen harrastajakunta on omien kokemusten mukaan ollut aina ystävällistä ja kannustavaa, joten nykäiskää heitä hihasta kyselkää teitä askarruttavia asioita.

Yhtenä tärkeänä osana onnistuneen puvun teossa on myös kritiikki. Kannattaa kritisoita itseään ja pyytää sitä muilta. Jos kisaat niin niiden jälkeen  cosplay-tuomarit ovat tähän mainio lähde. Tuomarit ovat yleensä rehellisiä ja objektiivisia. He osaavat nähdä pukusi hyvät ja huonot puolet. Ja vaikka totuus sattuisi tuntumaan pahalta se kannattaa kääntää voimavaraksi, eikä latistajaksi seuraavaa pukua ajatellen. Ajatella se motivaation lähteenä ja haluna näyttää pystyvänsä parempaan seuraavalla kerralla.

Olen kerännyt tähän asioita, jotka ovat nimenomaan kuljettaneet minua eteenpäin cosplayn karulla tiellä. Jokainen kohta on toiminut ja toimii yhä. Lista voisi olla pidempikin, mutta lätkitty on ne tärkeimmät. Millaiset avaimet teillä on cosplayn-onnistuneeseen maailmaan?2 kommenttia:

 1. Nakki napsahti! Sain 11. kysymyksen haasteen kaveriltani ja koska aina ahdistun ajatuksesta tägätä kavereita, päätin, että tällä kertaa haastan mukaan randomilla 11 viimeksi päivitettyä cosplayblogia lukulistaltani. Pahoittelen!
  Ohjeet ja kysymykseni löydät tästä:
  http://nezunbensis.blogspot.fi/2013/02/haastettu.html

  [Luin itse asiassa molemmat blogitekstit ja myönnän, en kovin ylpeästi, olevani tällainen krooninen cosplay myöhästelijä. Tosin cossi valmistuu kyllä aina ja varsinkin jos se on pari/ryhmäcossiksi suunniteltu. Itse uskoisin kyseessä olevan puhdas saamattomuus. Ja se näkyy myös kaikilla muilla elämän alueilla. Taaskaan en ole tästä kovin ylpeä, mutta saamattomana en jaksa asialle kovastikaan mitään tehdäkään]

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia haasteesta :) Saamattomuuttahan se kuulostaa monella harrastaja kaverillakin olevan syynä. Cosplay kun saattuu vielä oleman harratus missä kukaan ei periaatteessa kukaan vaadi/odota mitään, eikä ole valmentajaa/opettajaa vahtimassa projektin etenemistä. "Ole omatoiminen tai jätä puku tekemättä" ei ole oikein muita vaihtoehtoja ainakaan Suomen maalla.

  VastaaPoista