28.2.12

Läski laiska Pohjoinen!Postaus on lyhyesti anikin Hesa-con ketjuun eksyyneen ihmisen ja sen aiheuttaman ärsyyntymisen purkamista. En vastannut itse ketjuun yhtään mitään, koska sen tukkiminen aiheeseen liittymättömillä viesteillä on ikävää. Syystä tai toisesta joitain tuntuu ärsyttävän ajatus, että pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa järjestetään liian usein, liian paljon coneja ja tapahtumia.  

Onhan se ikävää, että tänne pohjoiseen ei ole syntynyt kuin Kitacon ja sekin pääasiallisesti Kemin kulttuuritoimen järjestämä. On harmillista, että me poloiset joudumme matkustamaan 10-8 tuntia autolla tai junalla Etelän coneihin. On ihan perseestä, että tapahtumat ovat etelässä, jossa pitää maksaa yöpymispaikka. Te olette Etelä-Suomalaiset niin perseestä!


Vai onko näin? En tiedä mikä mielikuva harrastajilla noin yleensä on conien järjestämisestä. Itse muistan ragenneeni Animeconiin liittyvistä asioista nykyiselle Desun järjestäjälle usempi vuosi taaksepäin. Näin jälkeenpäin aihe hävettää, koska mitä silloin itse tiesin conien järjestämisestä, en niin yhtään mitään. Onko näillä harrastajilla sellainen mielikuva, että coneja rakentavat ihmiset tekevät sitä työkseen, saavat siitä palkkaa ja ovat korkeammantason ammattilaisia näiden tapahtuman tekemisessä. Eihän se näin ole. Kaikki tapahtuu yleensä ilmaistyöllä usein paikallisharrastajien voimin. Kun ketjussa sanottiin ”Lisää coneja pohjoiseen!” tarkoittaako tämä, että muiden kuin paikallisten pitäisi tulla järjestämään Ouluun, Rovaniemelle tai Kemiin conia? Jos tarkoittaa niin nyt pohjoisen on aika ottaa itseä niskasta kiinni.

"En osaa ommella, voitteko te Tamperelaiset tehä mun cossipuvun? En osaa tehdä conia, voitteko tehdä sen? Ei me osata tehdä yhtään mitään, koska ei jaksa. Tehkää te!" Tästä ovat monet hienot huomattavasti tietoisemmat sedät jauhaneet ennen minua, mutta näin Oululaisena Pohjois-pohjanmaalla asuvana naishenkilönä haluan sanoa, että hävettää tämmöinen laiska asenne.
"En osaa, en jaksa" ja "ei ole järjestäjiä" ovat huonoja selityksiä niin kauan kun internet, puhelin, motivaatio ja sosiaaliset kanssakäymistaitosi ovat hanskassa.  Pohjoisen harrastajat saavat varmasti conin kasaan, jos uskallusta, kiinnostusta ja jaksamista conin rakentamisen eteen todella löytyy. Conin voi järjestää missä vain, se ei ole ongelma. Jos joukko harrastajia on kokemattomia conien järjestämisen suhteen, niin älkää tehkö heti tuhannenkävijän tapahtumaa. Lähtekää liikkeelle pienestä, kun osaamista kertyy con-järjestäjä kaartikin kasvaa ja mahdollisuudet tapahtuman kasvamiselle ovat paremmat.

Ja jos haluatte conin, johon ihmiset jaksavat tulla kauempaakin tehkää tapahtumasta niin hyvä, että se ylittää kynnyksen ostaa ne junaliput Sodankylään tai Rovaniemelle. Kuvitellaan, että pohjoisessa järjestettäisiin Tracon, Desucon ja Animecon. Etelässä järjestettäisiin Kitacon. Kuinka moni pohjoisen harrastaja lähtisi etelän Kitaconiin. Ei kovin moni. Miksi vaivautua, maksaa kalliista junalipuista ja majoituksesta, jos tapahtuma olisi pieni, kämäinen ja kävijöillä ei olisi mitään mitä conilta odottaa. Tehkää niin hyvä tapahtuma, että se kerää kävijöitä, siinä on ainakin haastetta.Vai tarvitseeko suomi enempää coneja? Kyllä. Joka kuukaudelle oma con. Ei! Joka viikolle oma con. Itseäni ei haittaisi, vaikka joka paikkakunnalla olisi joka kuukausi tai joka toinen kuukausi pieni nuorisotalo-con.  
Paikkakunnan koosta riippuen tietenkin, mutta tapahtumia ei voi koskaan olla liikaa. Tietenkin siinä vaiheessa kun coneja on 20 samalla aluella kannattaa miettiä, halutaanko monta pientä vai käytetäänkö voimavarat yhteen isoon.
  
Itse järjestelen pikkujuttuja. Tuomarointia, ohjelma järjestämistä, esittelypöydän pitämistä, yhdistyksen pyörittämistä ja ohjaamista, tulevaisuudessa cosplay-kisajärjestelyä jne. Itse en näe mieltä järjestää pientä tapahtumaa ja isomman/paremman tekemiseen tarvitaan usempi kuin yksi innokas ihminen tekemään. Tulevaisuudessa häämöttäkööt se.

Älkää ottako minua väärin! Tämä ei ole pohjoisen harrastajien haukkumista, vaan kehotus että reipastukaa! Sitä asioiden tekeminen ja aikaan saaminen vaatii: vähän vaivannäköä.

Tähän loppuun iloitkaamme Ouluun saapuvasta Chibiconista 7.4.! Pohjoisen harrastajat olkaa hyvä ja antakaa nyt auttava kätenne tämän tapahtuman eteen!

Kiitos ja Heihei


4 kommenttia:

 1. Tuohon viittaamaasi Aniki-avautumiseen ei voi oikein sanoa kuin että "hieno avautuminen hermanni"...

  Kuvaamasi ilmiö on ihan hauska: ikäänkuin coninjärjestäjät olisivat yksi, yhtenäinen joukko, joka järjestää conin aina milloin mihinkin, ja jostain syystä suosii Etelä-Suomea.

  Näinhän asia ei tietenkään ole.

  Sattuneista syistä (siis tästä: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/Population_map_of_Finland.svg/500px-Population_map_of_Finland.svg.png) kuitenkin suurin osa coneista sijoittuu Etelä-Suomeen - pohjoisessa kun asukastiheys on pienempi ja ihmisiä on muutenkin vähemmän, ei se ole kovin houkutteleva paikka coninpitoon, varsinkaan rahallisena sijoituksena.

  Vaikka coneilla ei voittoa tehdäkään, harva kuitenkaan haluaa tehdä persnettoa, varsinkaan siinä tapauksessa, jos conissa on omaa rahaa mukana. Ja usein on! Järjestäjät esimerkiksi matkustavat useita kertoja paikan päälle tiloja katsellakseen / tilankäyttöä suunnitellakseen ja palaveeratakseen tilojen edustajan kanssa jne jne, ja kulukorvaukset saadaan useimmiten vasta tapahtuman jälkeen - siis JOS rahaa riittää.

  Ei kai sinne Pohjois-Suomeen conin järjestäminen niin vaikeaa ole - "sen kun järjestätte", niin ne conit eteläänkin syntyvät :D

  Jutut siitä, että "yhyy, kun matkustaminen on niin kallista, tulisitte joskus tänne" ovat toki ihan tosia, mutta toisaalta etelässä ASUMINEN on niin paljon kalliimpaa, ettei rahankäytössä juuri ole eroa... :D

  Mutta joo, ei kai siinä - coneja Pohjois-Suomeen saadaan tekemällä. "Tee itte" on yleensä se paras ratkaisu, sillä sillä saa juuri sellaisen conin kuin tahtoo - muuten täytyy tyytyä siihen, mitä joku muu tarjoaa. Ja näillä näkymin se tarjonta on aika pitkälti Etelä-Suomessa.

  VastaaPoista
 2. Totta, totta ja totta.

  Lapsukaiset saisivat olla kiitollisia, että ylipäänsä koko Suomessa jotkut tekevät coneja. TOISAALTA uskon, että tämä mussutus conien keskittymisestä etelään johtuu epätietoisuudesta. Ihminen joka ei cossaa, ei tiedä miten puvut tehdään, kuinka paljon aikaa ja vaivaa niiden eteen nähdään. Sama pätee conien järjestämiseen.

  Istutetaan lapset koneen ääreen katomaan making of this con-elokuvaa ja katotaan muuttuvatko mielipiteet conien järjestämisestä.

  VastaaPoista
 3. Hieman myöhäinen aamen tuohon postaukseesi!
  Semmoinen huomautus kuitenkin, että pohjoisen coneista puhuttaessa ei kylläkään saa jättää mainitsematta Oulun Animeseminaaria, vaikka tämä tapahtuma ei mikään Suomen animeskenen suurin olekaan.

  Yhtenä Oulun Animeseminaarin pääjärjestäjistä tiedän, kuinka paljon aikaa, vaivaa ja rahaa kuluu jo näinkin pienen tapahtuman järjestämiseen. (Tapahtuman vaatimattomuus johtuu kyllä osittain juurikin tuosta järjestäjäkunnan aktiivisuuden puutteesta, vaikken kanssaihmisiäni haluakaan alkaa haukkumaan.)

  Vinkkinä siis kaikille, jos tahdotte Pohjois-Suomeen coneja, niin tulkaa mukaan niitä järjestämään!

  VastaaPoista
 4. Aivan totta, anteeksi olin aivan unohtanut. Itsekkin olin viime seminaarissa ohjelmapuolella tekijänä. Pohjoisessa on muutamia pikkutapahtumia, kuten Rovaniemen mangapäiviä, Kemin mangapäiviä, ranuan mangapäiviä jne. Mutta ketjussa ilmeisesti nimenomaan puhuttiin isosta tapahtumasta, jota pohjoiseen haluttaisiin.

  VastaaPoista