18.12.11

Nakki VS. MakkaraMietin useaan otteeseen uskallako avata sanallisen arkkuni. Uskalsin, haahaa.
Anikia seuranneena ja Anime-lehdelle esitettyä adressia lukeneena jäin pohtimaan erinnäisiä asioita. Avoimesti puhuminen kannattaa aina ja ketjua lukeneena ajatukset karkasivat tapahtuma raporttien kautta ”isojen ja pienien conien suhteisiin”.

Ketjussa pikku-coneista mainittiin ainakin sen verran, että niistä raportoiminen lehteen on turhaa, mistä olen täysin samaa mieltä. Ei kukaan todellakaan jaksa lukea miten Narutoilla letkajenkassa oli kivaa ja miten Hetaliat miittiytyivät. Anteeksi tämä oli hävytön stereotypia.  Mutta minusta tuntuu, että viimeisen parin vuoden aikana monet harrastajat suhtautuvat näihin pikkutapahtumiin halveksien ja katsovat niitä nokkaansa pitkin? Kysynkin miksi?   Ja pikku-coneilla tarkoitan vähäistä kävijämäärää, ei täyteen buukattua ohjelmakarttaa  tai mahtavia kunniavieraita rapakon takaa. 

Jos paikallinen kulttuuritoimi haluaa avustaa mangapäivien tai pikku-conien järjestämisessä, mitä pahaa siinä on? Eikö ”huonoja” coneja saa järjestää? Nuorten tai vaikka vain lasten harrastusten tukeminen on tärkeää! Monet eivät pääse etelään asti 14-vuoden iällä conittamaan, joten paikallistapahtumat täyttävät tätä tyhjiötä. Kipinä uusilla harrastajilla voi lähteä liikkeelle pienestä ja paikallis-conit auttavat asiaa. Jos nämä tapahtumat kuitenkin katoavat tämä kipinä voi monella jäädä kokematta.  

Ja ei muuten hävetä! DB on paras.
Muistan vielä itsekkin oman ensimmäisen conin, joka oli kerrassaan mahtavaa! Se on kokemus, jota mikään muu con ei voi pois viedä ja uskon että muillekkin tämä kokemus on ollut korvaamaton. Olisi ihanaa, jos olen itse esimerkiksi Kitaconia avustaessani onnistunut luomaan samanlaiset muistot, kuin mitä itselläni on.  

Pitäisi muistaa, että ilman uusia harrastajia skene kuolee! Osa tulevista harrastajista voivat jonain päivänä olla isoja con-vaikuttajia tai menestyneitä cossaajia. Vaikka hetalia-naruto-kakarat voivat olla ärsyttäviä, eivätkä osaa aina käyttäytyä ja pitävät pusupiiriä käytävillä, niin silti pitäisi muistaa että heissä se tulevaisuus on. Tuntuu, että tätä ei osaa kukaan ajatella, vaan tuijotetaan mieluummin sitä omaa napaa.

Täytyykö jokaisen conin ohjelmistossa olla Japanilainen kunniavieras, runsaasti laadukasta ja monipuolista puheohjelmaa, 10 000 kävijää ja Tamperetalon kokoiset tilat? Ei tarvitse.Jos jokainen coni yltäisi Desuconin tai Traconin tasolle ja sisäänpääsyä pulitettaisiin 15-20e joka kuukausi (siihen matkat/majoitus päälle) niin eihän nuorilla ja köyhillä opiskelijoilla olisi kovinkaan moneen tapahtumaan varaa. Pienet conit tuovat piristystä arkeen ilman, että cossaajan tarvitsee riehua mahti pukunsa kanssa tai luennoitsijan ressata ohjelmanumeroaan 100 päisen yleisön edessä. Isoissa ja pienissä erinlaisissa tapahtumissa vierailu tuo myös vaihtelua. Jos jokainen con olisi  pullollaan laatuohjelmaa niin siinähän loppuisi luennoitsijoilla aiheet ja jatkuva luennoilla istuminen alkaisi maistua puurolta. Vaikka ohjelmat laadukkaita olisivatkin. Välillä on ihan hyvä hengatakkin. Tarvitaanko siihen hengaukseen sitten ihan omaa coniaan? Ehkä. Varsinkin nuorilla conissa kynnys esittäytyä ja tutustua toisiinsa laskee ja eiköhän tämä päde vanhempiinkin harrastajiin.  Harva uskaltaa kadulla pompata toisen harrastajan eteen ja möläyttää ”Heiiii sulla on desuconin huppari!” Köhköh, itsehän en ole koskaan mennyt näin möläyttämään. Kyseinen tyyppi juoksi karkuun. Eli kontaktien luominen on helppoa, koska tietää että samassa veneessä siis harrastuksessahan tässä pyöritään.  Poikakaverin mukaan hengaus-conit tuntuvat olevan myös siksi mukavia ihan vain, että on tilaisuus ostella useammin turhaa anime-krääsää.

Teksti saattaa kuulostaa siltä, että ”hei, eletään kaikki onnellisina yhdessä ja hypitään kukkakedolla”, ei näin! Vaan pointtini oli että yrittäkää ihmiset hyvät nähdä tapahtuma erinlaisten conittajien silmin. 14-vuotias ei hae conilta samaa kuin 25-vuotias nörde ja 25-vuotiaalle ei riitä pelkkä con-hegailu niinkuin 14-vuotiaalle. Jokainen con luo omanlaisensa imagon ja houkuttelee kävijöikseen tietyt kohderyhmät. Se mille kohderyhmälle con on suunnattu ei tee tapahtumasta huonoa tai hyvää. Desucon on julistanut olevansa animein con, Traconissa on enemmän roolipelipuolta ja cosplaygaala kertoo jo nimellään mitä/ketä hakee. Pikkuconit taas poimivat j-pop kulttuurin ympäriltä vähän kaikkea. Kukin valitkoot mieleisensä conit, mutta se mikä on kaikkein paras tai paskin on pitkälti makuasia. Pienet conit ja niiden järjestäminen on ihan yhtä tärkeää kuin isojen ja ohjelmapuoleltaan rikkaiden conien järjestäminen, eikö?

Kiitos ja heihei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti