20.9.11

Mitkä kriteerit?


On hieno talvinen  ulkoasu, jonka koodaamiseen meni se 2 päivää, mutta kun ei ole ammattilainen niin ei ole ammattlainen. Se on voi voi! Hermoja raastavaa touhua ja jotkut tekevät tätä työkseen, hyi. Loput muokkailut hoidan alta pois kunhan kerkeän ja jaksan. Tracon taisi olla minulle tämän vuoden viimeinen con. Halua Desutalksiin olisi, mutta sitä kuuluisaa rahaa ei. Tyydyn siis tykahduttamaan haluni Kemin mangapäivillä ensikuussa, kun tälle ohjelmapitäjälle on ilmainen kyyti kerran luvassa. 

Kitacon näkee päivän valon onneksi ensivuonna ja se taitaakin olla minulle vuoden 2012 ensimmäinen tapahtuma. Frostbite myy lippuja, muttei julkaise ohjelmaa ja minä haluan tietää mitä ostan ennen kuin sumppaan 27e. Jätän desuilut kalliin matkustamisenkin takia suosiolla odottamaan kesää. Enivei, koska olen mukana kitan ohjelmisto puolella ideoita on kasoitain, mutta yksi ylitse muiden on jäänyt kaihertamaan mieltäni todella paljon. Cosplay-kisan arviointi kriteerit, julkiset sellaiset. 

Heillä on sentään kriteerit, love ya <3 :

Desucon Eurocosplay(2011):
-Finaalin ja semifinaalin tuomarointi rakentuu seuraavasti
-Hahmonäköisyys ja -uskollisuus – 40 %
-Puvun ulkonäkö ja tekninen toteutus – 40 %
-Esitys – 20 %

WCS(2010):

1. Performance (10 points): level of performance, inventiveness, entertainment.
2. Costume (10points): design, faithfulness to the original characters costume.
3. Fidelity to Original (5 points): level of faithfulness of the performance towards the original story and
characters.

"Tuomaristo valitsee voittajat" oh ihanko tosi?

Kitacon (2011):

Voitajien valinta:
Kilpailussa on mukana tuomaristo, joka valitsee haluamansa määrän
voittajia tai kunniamaininnan saajia. Palkinnot jaetaan kisan lopussa paikan päällä.

Chibicon 2011:

Voittajien valinta:
Kilpailun kolme parasta pukua palkitaan. Voittajat valitsee tuomaristo.

Animecon (2009):
(osa tekstistä puuttuu)...tuomaristo valitsee molemmista kategorioista kolme parasta pukua, jotka palkitaan kisan jälkeen. Tuomaristo voi halutessaan myöntää kunniamainintoja. Tuomariston lisäksi yleisöjury valitsee suosikkinsa. Tuomariston ja yleisöjuryn suosikit palkitaan kisan jälkeen.

Nekocon (2011):
Kilpailun kolme parasta valitaan asiantuntevan tuomariston päätöksellä.

Tampere Kuplii (2011):
Kilpailussa on mukana tuomaristo, joka valitsee ryhmän osallistujista finaaliin. 

Ei sanaakaan voittajien valinta kriteereistä?

Bakacon(2011)
Tracon(2010)

Miksi kunnollisia ja selviä valinta kriteerejä käytetään vain kansainvälisissä kisoissa? Miksei niitä voida käyttää myös Suomen sisäisissä kisoissa? JOS niitä käytetään,  miksi niitä ei jaeta selkeästi kisaajille hyvissä ajoin ennen kuin ilmo edes aukeaa? Ymmärrän ettei joka conissa ole aikaa tarkalle esituomaroinille ja osa on enemmän leikkimielisiä, mutta Tracon ja Bakacon eivät mielestäni kuulu  tähän kategoriaan? 

En ole jokaiseen Cosplay-kisaan itse osallistunut, mutta ne mihin olen en ole kuullut käyettävän muuta arviointi materiaalia kuin lähdekuva ja tuomarin päänsisäinen pohdiskelu ja +/- paperille. Jos jonkinäköinen arviointi taulukko, lomake useissa coneissa otetaisiin käyttöön, mitä ja ketä se auttaisi? Sekä tuomareita, että kisaajia tietysti! Kyllä, kisoissa on lähdekuvat ja lapulle kirjoitetaan kivoja ja kamalia asioita, mutta riittääkö se? Kun esituomaroinissa/lavalla eteen tulee yksinkertainen tai jättimäinen asu kaikkeen ei kiinnitä huomiota, kun aikaa arviointiin on muutama vaivainen minuutti. Joku tuomari huomio enemmän suurta proppia ja toinen peruukkia. Jos kaavake sisältäisi kaiken mitä kisaan sisältyy se helpottaisi antamaan kokonaiskuvan tuomareille mikä asuista on kaikin puolin mahtavin ja mikä ei. Sutaisemani esimerkki...Kaikkea ei voi mitata taulukossa, mutta se helpottaisi kaikkien työtä ja cosplay-kisaajien jokainen puoli, esiintyminen, puvun liikkuvuus, toimivuus lavalla, yleinen siisteys kaikki tulisi huomioitua, kun se on kirjattu ylös, eikä unohtuisi heti kun seuraava kisaaja tulee lavalle. Kun itse olin tuomarointi tilanteessa minulla oli luulot siitä, että saan jonkin sortin arviointi talukon eteeni, mutta sainkin tyhjän paperin... olin tyrmistynyt. Siitä lähtien asia onkin jäänyt kaihertamaan mieltäni.

Kisaajien kannalta tämä arviointi kriteerien julkaiseminen ennen kisaa on kaikista tärkein. Jos haluaa menestyä miten voit tavoitella sitä, jos ei tiedä mitä kisassa haetaan, mitä painotetaan?! Kuvitelma on että jokaisessa kisassa puku on tärkein ja esitys on extraa, mutta asia ei aina mene näin. Tuli huomattua mm. Kitacon 2. Tuomarit painottavat eriasioita, koska ovat kaikki oman alansa 'asiantuntijoita'. Nykyisissä kisoissa vallitsee mielestäni liian sekasortoiset valinta kriteerit ja siksi ne aiheuttavat joskus jopa eripuraa. Monilta ongelmilta säästyttäisiin, kun alusta asti olisi selvää mitä kisassa haetaan.

Toki voitte minulle nyt haistatella, nimittäin onko kellään oikeutta valittaa, kun tuomaristo tekee päätöksen. Kisaan ilmoittautuessa, lavalle astuessa, esituomaroinissa, jokainen
cossari antaa itsenä heidän arvosteltavakseen. Valinta on ollut sinun, kun olet antanut
itsesi ammattilaisten tai "ammattilaisten" käsiin tuomittavaksi/ylistettäväksi. Onko meillä oikeutta kitistä paskoista arviointi kriteereistä tai epäpätevistä tuomareista? Ainahan nimittäin voimme tehdä valintoja ja jättää kisaamatta.

Ki-tooooos! (yksi -i tarkoituksella)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti