30.6.11

ABSABSABSASDASDASD~


Eli vihdoin tuloksia ja tutoa ABS-muovisulatuksesta. 


Ihan aluksi muutama sana muovista itsestään. ABS osoittautui oikein mainioksi materiaaliski, vaikka muottien tekeminen olikin  työlästä. Lopputulos oli kuitenkin todella siisti ja KESTÄVÄ! Itse käytimme 3- ja 2mm pakuista ABSia, joka sopii hyvin jos haluttava muoto on yksinkertainen. Mutta jos muotti on täynnä yksityiskohtia kannattaa käyttää 0,5mm tai 1mm pakuista ABSia. Näin jälkeen päin 1mm olisi näihinkin tekeleisiin riittänyt, mutta taas olen onneksi kasvattanut tietämystäni ja olen ehkä viisaampi. En muista tarkkaan, mutta 2mm 120cm x 100cm kokoinen levynpala ABSia maksoi 20e. Saman kokoinen pala 3mm ABSia kavereilla taas maksoi 30e. Mitä paksumpaa sen kalliimpaa. 


1. Tyhjiömuovauspöytä


Tarvitset: Imurin, jesaria, laatikon, (kipsiä tai kittiä rakojen peittämiseen laatikossa/pöydässä)


Pöydän tekeminen ei vaadi paljoa. Mittaa oma uunisi ja etsi sen perusteella sopivan kokoinen puinen tai metallinen laatikko tai rakenna itse niinkuin itse tein. Tärkeintä on että pöydän toiselle puolelle tulee imurin reikä ja toinen puoli on porattu täyteen parin sentin välein sopivan kokoisia reikiä. Kun pöytä on valmis kaikki reunat kannataa vielä tehdä ilmatiiviiksi ilmastointiteipillä.2. Muotit


Tarvitset: Finnfoamia, mattoveitsen/veitsen, kipsijauhetta


Veisto ja huolittelu. Ei sen kummempaa. Finnfoam on helppo käsitellä ja veistää oikeaan muotoonsa. Tarvittaessa voi käyttää kolvia rakojen sulattamiseen, itse käytin. Kipsin käytön voi lukea täältä.3. Muovin sulatus/muovaus


Tarvitset: 4 kuumuuden kestävää mukia/lasia, kehykset, mappiklipsit 6-8kpl, muovi palat, pannulaput


Sulatus aste ja sulatuksen kesto riippuu ihan muovin paksuudesta. Mutta noin yleisesti voisi sanoa, että kun muovi on 5-7cm alaspäin kuprulla niin se on muovaus valmista. Itse kuumensimme uunin 200*C asteeseen. Uunista pois otetaessa muista käynnistää ensin imuri ja asettaa muotti pöydän päälle. Varmista, että muovauspöytä on metrin mutaman päässä uunista, sillä se kovettuu nopeaa ja työaikaa on vain muutamia sekuntteja. Kun muovi kehyksineen on läntätty pöydän ja muotin päälle paksua muovia ainakin voi painella joka puolelta, jotta haluttu muoto tulee esiin.


Kaisan ensimmäine ja toinen yritys!

                   MITÄÄH!? 
                   1. Kiinnitä muovi klipseillä kehyksiin.
                   2. Aseta mukit uuniin ja työnnä kehykset ja muovi uuniin.
                   3. Odota kunnes muovi on 5-7cm kuprulla/laskeutunut alaspäin 
                       (200*C).
                   4. Imuri päälle!
                   5.TOIMI NOPEASTI! Uunista pois pannulapuilla ja aseta pöydän 
                       päälle.
                   7. Painele.
                   8. Anna jäähtyä pari minuuttia ja irrota muovi muotista.
                   9. Leikkaa irti muovista.
                   

Samaa höttöä voi lukea näiltä upeilta suomalaisilta cossareilta. Itsellä on enää maalausta ja leikkausta vaille valmiit nämä sulatushommat. Hurrå!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti