6.4.11

Proppi PolyuretaanivaahdostaTampere Kupliiseen on enää muutama päivä ja edessä 6 tunnin automatka, hurraa... Angela cosplay on kuitenkin pientä pintaviilausta vaille valmis, joten mitään vime hetken paniikkeja en tällä kertaa onneksi ole kokenut. Viimepäivinä olen vain naamapalmannut itselleni, kun olen vasta osien valmistuttua tajunnut miten ne olisi voinut tehdä paremmin. No virheistähän sitä oppii. Tänään olen kuitenkin anteliaalla päällä (höhö) ja ajattelin jakaa tietouttani.

Pohja

Tarvikkeet:
-softis/vaneri/kova pahvi
-sakset/kuviosaha

Mitä olet vaahdottamassa? Tämän kysymyksen perusteella valitset vaahdotettavan pohjan. Softis käy vaahdotettavaksi pinnaksi, jos pitää saada aikaan kupera tai kaareva muoto (esim. olkapanssarit, kengät) Muissa tapuksissa kannattaa käyttää pahvia tai vaneria. Pohjan muotoilu ei ole vaikeaa, softis ja pahvi laikataa tietekin saksilla haluttuun muotoon ja vaneri/lastulevy kuviosahalla.

Vaahdotus

Tarvikkeet:
-Suoja käsineet (tulevat yleensä PU-vaahto pullon mukana)
-Polyuretaanivaahto (15-7e pullo)

Ennen vaahdotusta pue suojakäsineet ja suojaa työtaso. Varmista, että huone on hyvin ilmastoitu. Itse pidin ikkunaa ja huoneen ovea auki seuraavat 3 tuntia. Kun suojaus asiat ovat ok niin kannattaa vielä lukea PU-vaahto pullon selostus. Sieltä löytyy selvyys mm. siihen mille pinnoille vaahto tarttuu ja mikä sen kuivumisaika on.

Sitten ei muuta kun vaahdottamaan! Vaahdottaminen kannattaa aloittaa jossain loogisessa järjestyksessä, riippuen vaahdotettavan pinnan muodosta. Eli esim. ylhäältä alas itsestä päin katsotuna. Kun vaahdotus on tehty älä koske vaahtopintaan, sillä se on myrkkyä ja inhottavan tahmeaa, jota on vaikea saada käsistä pois.

Pintaa voi hipelöidä sitten 2-3 tunnin jälkeen, muttei vielä leikata.Vaahdon pinta kuivuu noin 10-20 minuutista vaahtomerkistä riippuen ja noin 10-12 tunnin kuluttua voit halutessasi vahdottaa toisen kerroksen tai alkaa leikkaamaan vaahtoa haluamaasi muotoon. Se kuinka paljon vaahtoa riittää riippuu jälleen vaahtomerkistä. Itse käytin 10e vaahtoa ja sillä vaahdotti tämän propin molemmat pinnat yhden kerran (P60xL60xS30).

Leikkaus

Tarvikkeet:
-Mattoveitsi/veisti

Leikkaus vaatiikin sitten veistelijän omaa kolmiulotteista silmää. Veistelyssä ensi kannattaa ottaa pois kaikki ylimääräinen ja saada propin perusmuoto esiin. Sen jälkeen voi keskittyä yksityiskohtiin ja huolitteluun. Mikäli oma 3D-silmä tuntuu olevan vähän kehno kannattaa tehdä propista pienoismallin ja harjoitella ensin.

Pintahuolittelu

A) Tarvikkeet:
-pieniä sanomalehdenpalasia
-(valmis)liisteriä

Kun ollaan tyytyväisiä leikattuun muotoon leikataan pieniä sanomalehdenpalasia, kastetaan yksi kerrallaan liisterissä ja vuorataan proppi sanomalehdenpalasilla. Suurin osa on ala-koulussa harrastanut samanlaista vuorausta ilmapallon päälle. Sitten annetaan kuivua.
B) Tarvikkeet:
-rakennuspakkeli (tai paperimassa)
-veitsi/levityslasta


Kun ensimmäinen vuoraus on valmis ja kuivunut päästään pintahuolittelun toiseen vaiheeseen.
Pakkelia saa ostettua askartelukaupoista ja rakennus/sisustusliikkeistä. Pakkelointi kannattaa tehdä ulkona tai hyvin ilmastoidussa tilassa.

Massaan lisätään kovetusainetta ennen levittämistä. Kovetusaineen määrä kannattaa tsekata pakkauksesta. HUOM! Kun teette massaa älkää tehkö kerrallaa isoja eriä, vaan pieniä n. desin eriä, koska massa alkaa kovettua 5min jälkeen. Kun seos on valmis sitä voi alkaa levittämään propin päälle ohuin kerroksin veitsellä tai lastalla. 

Käytin alla olevassa propissa kipsiä päällysteenä, MUTTA pakkeli on osoittautunut paljon paremmaksi vaihtoehdoksi.


C) Tarvikkeet:
-SUOJANAAMARI! 
-hiomapaperia

Lopullinen pintahuolittelu tapahtuu vuorokausi levittyksestä hiekkapapaerilla. Kun hiotte proppianne käyttäkää suojanaamaria, sillä pöly ei tee hyvää hengitysteille!

Maalaus

-pintamaali
-pohjamaali

Pohjamaalin käyttö on suositeltavaa ennen pintamaalia, sillä kipsi imee maalia itseensä. Lopputulos on kiiltävämpi ja nätimmän värinen, kun jaksaa maalata ensin pohjamaalilla. Pohjamaalina käy perus öljypohjaiset seinämaalit (valkoiset). Ohuet kerrokset ympäri proppia ja lopputulos on hyvä.


Pohjamaalin jälkeen pintamaali, onko se sitten spraymaali vai purkkimaali? Spraymaaleilla saa mielestäni tasaisimman lopputuksen, sen levitys on nopeampaa ja vaivattomampaa. Purkkimaalit taas ovat riittoisempia. EDIT: Ja mikäli maali merkkisi sen sallii niin lisää vielä lakka kerros pinnalle.

Lopuksi

Mielstäni tällainen propin rakentelu on suhteellisen edullista ja ennenkaikkea helppoa, vaikkakin hidasta. Viimeiselle illan proppi suunitelmiin tämä ei sovi, sillä usean työvaiheen jälkeen tekeleen täytyy antaa kuivahtaa.  Tämä on helpompaa kuin muovinsulatus ja kärsivällisyydellä ja huolella tehdyllä työllä saa melkein yhtä hyvää jälkeä aikaan. Tähän ei tarvita kummoisia koneita tai työvälineitä ja materiaalit ovat helposti hankittavissa.

Muistakaa aina suojata työtasot ja kätenne. Käyttäkää spray-maalien, liimojen, kipsin ja PU-vaahdon kanssa suojanaamaria. Älkää pukeutuko parhaimpiinne. Toivotaampi etten unohtanut mainita mitää oleellista. Korjatkaa toki, jos tästä jotain puuttuu tai jos olette saaneet parempaa jälkeä vastaavalla tekniikalla.
Ensimmäistä kertaa moista kokeilin ja no ihan jees tästä propista tuli, mutta ainahan sitä olisi paremminkin voinut tehdä/toteuttaa.


Olin laiska, en jaksanut ihan koko asua pukea.

Nähdään Tampere Kupliissa!5 kommenttia:

 1. Jees jee jee olinkin jo odottanu tällästä tutoa suomeksi! Ihan mahtava lopputulos!

  VastaaPoista
 2. Tinde: ollos hyvä, kiva et kelpaa :)

  Malicia: Jaa sitäkö sinä olet vaan odottanut? :D

  VastaaPoista
 3. Hyvä ja selkeä tutoriaali. Kannattaa lopuksi vielä lakata pinta, niin maalipinta kestää paremmin esim. sääolosuhteita ja pieniä kolhuja. :>

  VastaaPoista
 4. Kiitos kiitos. Lakka on yleensä tosi jees, mutta kaikkille maalipinnoille se ei sovi. Tämän käyttämäni chrome-maalin pullon kyljessä mm. sanottiin ettei lakkausta. Mutta joo olisi kyllä voinut sen mainita, thanks ^^

  VastaaPoista