2.2.11

Elämäni rakkaus


Joululomalla aloitin uudelleen lempi sarjani ja sain sen tällä viikolla päätökseen. 400 jaksoisen animen jälkeen ajattelin kirjoittaa sarjasta jotain hienoa, mutta huomasin että teksi ui koko ajan Vegetan ja Bulman suuntaan. Päätimpä sitten jättää koko sarjan mittaisen kirjoituksen myöhemmäksi ja sen sijaan spekuloida mielestäni parhaan animeparin suhdetta ja tarinaa. Miksi pari päätyi yhteen? Miten? Kuinka suhde muutti heitä? Ennen kuin luet tätä pidemmälle kehotan katsomaan ympärillesi, sillä sinulla ihkulla lukijalla saattaa olla parempaakin tekemistä kuin lukea epämääräistä pohdistaa alienista ja ihmisestä. Tehkää viisaita valintoja.


Minkä laiset kotiolot? Vegeta kuului saiyalaisrodun kuningasperheeseen ja oli kotoisin planeetta Vegetalta. Prinssille hoettiin hänen koko lapsuutensa ajan omaa jalosukuisuutta ja paremmuutta. Bulma oli kaunis maanasukki ja hyvin älykäs, sekä taitava kaiken tekniikan kanssa. Vaikkei Bulma ollut ihan kuningasperheestä hänenkin vanhempansa kuuluivat keskiluokan yläpuolle, koska omistivat suuryhtiön Capsule Corporationin.

Noh, mistä kaikki alkoi? Pari tapasi toisensa ensimmäisen kerran planeetta Namekilla, molempien ollessa Lohikäärme kuula jahdissa. Kaikki alkoi vihollis-suhteesta ja päättyi rakkaus-suhteeseen. Tässä kai voisi heittää klisheen, että viha ja rakkaus ovat lähellä toisiaan. Namekilla Vegetan ryöstäeesä lohikäärmekuulia, hän kuvaili Gohanille Bulmaa sanoilla "upea nainen". Vaikka  pari oli vihollisia oli heillä jonkinlaista fyysistä vetovoimaa toisiinsa alusta asti. Pian sen jälkeen Namekin tuhouduttua ja kaikkien päästyä takaisin kotimaan pinnalle Bulma tarjoutui asuttamaan Vegetan kotiinsa Capsule Corporationiin. Tuolloin Bulman kiinnostus kivisydämmistä saiyalaista kohtaan oli alkanut herätä. "Tiedätkös olet itse asiassa aika söpö" Vegetan reaktio Bulman kommenttiin oli tietenkin hyökkäävä, mutta myös hämmentävä, joka toi kasvoille häpeän tunteen. 

Capsule Corpissa asuessaan Vegetan kylmä asenne ei juurikaan muuttunut, mutta armoton tappamisen ja tuhoamisen himo tavallisia ihmisiä kohtaan oli lauhtunut. Ensikertaa matkatessaan maahan hän tappoi melkein kaikki Gokun ystävät. Nyt hän eli heidän kanssaan saman katon alla, vaikka toki hän uhkaili ja käski pysymään poissa hänen tieltään. Mistä tämä johtui? Hän tuskin pelkäsi Gokua, joka oli ohittanut hänet ylivoimaisesti. Oliko saiyalais-prinssin into vain kadonnut random weeklingsien tuhoamiseen nöyryytyksen myötä? Dragon Ball Z ensimmäisen saagan päätyttyä Vegetan ainoaksi tavoitteeksi nousi "minun täytyy olla Gokua parempi", oliko tämä syynä hänen rauhoittumiseen? Oliko kaikki muu paitsi Gokun ohittaminen ajan hukkaa? Vai oliko maanasukkien säästämiseen jokin muu syy? Rakkaus, läheisyys, kiintymys? Kuka ties...

Vegeta piti Bulmaa kauniina ja viehättävänä, muttei älykkäänä. Capsule Corpissa asuessaan hän puhutteli Bulmaa ensin pitkään palvelijaksi, mutta nopeasti sen jälkeen vain (typeräksi)naiseksi. Saiyalaisilla oli selkeästi käsitys miehen paremmuudesta, koska naista ei tarvinnut puhutella nimellä. Varsinkaan jos hän ei ollut samaa rotua. Vegeta puhui sarjan aikana jatkuvasti ylpeästä soturi rodustaan. Voiko tästä vielä kaiken muun lisäksi päätellä Vegetan kannattavan jonkinmoista rotuoppia? Ehkä en poraudu siihen aiheeseen nyt, mutta siinä voisi olla yksi lisäsyy Bulman väheksyntään. 

Bulma ei kuitenkaan ollut ihastunut sokeasti Vegetaan, sillä Cell sagan aikana hän puhutteli Vegetaa usein idiootiksi tai mäntiki, suoraan sekä selän takana. Saiyalaisen "treeni kämpän" räjähtämisestä seurasi suurempia tunteita Bulman puolelta. Bulman silloisen poikaystävän Yamchan silmät aukenivat hiljattain. Hän vaistosi  Bulman ylenpalttisesta huolenpidosta, että jotain oli meneillään, eikä mustasukkaisuudelta säästytty. Vegeta näki sairastaessaan painajaisia Gokusta, saavuttamattomasta päämäärästä ja herättyyään hän tunsi hämmenystä, kun Bulma oli nukahtanut hänen viereensä. Bulma piti Vegetasta huolta vaikka itsekäs Saiyalainen haukkui ja tiuski naiselle tauotta.  Bulma oli yllättävän päättäväinen, sillä mitä enemmän prinssi työnsti naista pois sitä enemmän Bulma häneen takertui.

Freeza sagan ja Cell sagan välissä hypättiin muutamia vuosia eteenpäin, joten jäi hämärän peitoon mitä parille silloin tarkalleen tapahtui ja miksi.  Selvää kuitenkin on, ettei Vegetan lapsi Neitsyt Mariasta ollut syntynyt vaan parin välillä oli ollut jotain säpinää. Vegetan puolelta lähemmän tuttavuuden tekeminen johtui mitä todennäköisimmin yksinäisyydestä ja häpeästä ja hän haki siihen lohtua naiselta. Bulman puolelta oli taas aistittavissa intohimoa ja ihme kyllä suurta ihailua/kunnioitusta prinssiä kohtaan. Yksinäisyys ja intohimo ei kuitenkaan riittänyt rakentamaan hyvää parisuhdetta. Vegetan pojan Trunksin ei voi sanoa saaneen minkäänlaista isällistä rakkautta tai huolenpitoa. Hyvänä esimerkkinä Bulman ja Trunksin syöksyessä lentokoneella maahan Vegeta ei edes yrittänyt pelastaa naistaan ja poikaansa verukkeena "minulla on suurempiakin huolia, kuin typerä nainen ja kirottu kakara". Saagan aikana Vegetan suhde poikaan kuitenkin muuttui, kun hän yritti raivolla pelastaa aikuista tulaivaisuuden poikaansa androidilta. Tästä lähti Vegetan aivan uudenlainen suhteutuminen perheeseen.

Kysymys kuuluukin miksi näin kävi? Mikä muutti miehen niin yhtäkkiä? Oliko syynä äkkinäinen isäpoika rakkaus suhteen ymmärtäminen vai todisteliko Vegeta jäkeläisensä paremmuutta? Oliko kyseessä rakkaus vai Trunksin ja hänen itsensä kunnia? Alkujaan kyse olisi voinut olla vain kunniasta, mutta uskon että asiassa oli myöhemmin osallisena asiaan oli myös kiintymys poikaan.

Vaikka Goku kuoli pahaa androidia vatsaan taistellessaan ja Vegeta tiesi, ettei tämä alhaisen luokan soturi koskaan enää palaisi jatkoi hän silti ankaraa treeniä. 7 rauhallisen vuoden aikana Vegeta alkoi nauttia maassa asumisesta ja hän oli oppinut puhuttelemaan Bulmaa Bulmana, eikä enää typeränä naisena. Trunksia hän puhutteli pojakseen ja tämän kanssa hän usein treenasi ja harjoitteli. Vuosien mittaan Bulman tunneside ja kiintymys saiyalais-prinssiä kohtaan vahvistui entisestään. Vaikka Vegeta oli oppinut nauttimaan elämästään maassa, hän häpesi sitä. Hän häpesi ettei enää ollut sama kylmäsydäminen mies jonka piti olla hänen kohtalonsa. Häpeä nosti päätään Gokun astuessa uudelleen elävien maailmaan. Vegeta antautui ilkeän velhon Babidin valtaan, jotta olisi voinut olla entinen paha itsensä ja selvittää välinsä Gokun kanssa. Bulman sydän särkyi nähdessään, miten Vegeta oli hetkessä muuttunut entiseksi julmaksi itsekseen ja tappanut satoja viattomia. Hän ei halunnut uskoa sen olevan totta.

Pian Vegeta kuitenkin tajusi tehneensä virheen päästäessään pahan Buun valloilleen ja halusi siivota sotkunsa. Tässä tuleekin mielestäni sarja koskettavin jakso. Vegeta ymmärsi, että on vain yksi keino tuhota Buu ja se maksaisi hänelle henkensä. Ensimmäistä kertaa elämässään saiyalaisprinssi uhrasi oman henkensä, jotta rauha palaisi hänen rakkaidensa keskuuteen. Viimeisillä hetkillään prinssi halusi syleillä ainoaa lastaan ja kertoi olevansa ylpeä hänestä. Hän Pyysi Trunskia myös pitämään huolta äidistään Bulmasta. Päänsä sisällä Vegeta sanoi ennen kuolemaansa "Bulma, Trunks teen tämän teidän vuoksenne, jopa sinun Kakarot (Goku)”. Saiyalainen oli sulattanut sydämensä. Ajatus että entinen pahis uhrasi itsensä muiden vuoksi vaati sulattelua minultakin. Hyvällä tavalla, sillä itkussa oli pitelemistä kun jakson näki TV:ssä ensimmäisen kerran. Se että sarja saa minut itkemään ilosta tai surusta vaatii paljon, joten taas pointsit DB:lle. Vegetan kuoltua Bulma tunsi jonkin olevan pielessä ja huonot uutiset kuultuaan, ei säästytty kyyneliltä tai surulta. Vegetan uhraus ei riittäänyt viemään Buun henkeä. Myöhemmin yhteisvoimin Gokun kanssa hirviö saatiin alas. 

Niinkuin jo alkujaan totesin, että viha oli muuttunut rakkaudeksi. Vegeta ja Bulma olivat sarjan aikana oppineet ensin hyväksymään toisensa ja myöhemmin rakastamaan. Näiden kahden suhteessa puhuisin itse "näkymättömästä rakkaudesta". Kaikki tiesivät heidän olevan yhdessä, vaikkei se päällepäin näkynytkään. Huomattavaa oli myös, että pari puhui toisen ollessa pois toisesta rakastavammin ja välittävämmin, kuin toistensa kuullen. Esimerkiksi Kaiden planeetalla Goku oli luvannut vanhalle Kaille saavansa suudella Bulmaa, jos hän auttaisi herättämään Gohanin piilotetut voimat. Asian kantauduttua Vegetan korviin hän raivostui ja sanoi "Ei ikinä, anna hänen suudella omaa vaimoasi!". Tämän prinssin ja prinsessan suhteesta löytyi intohimoa ja sitoutuneisuutta, mutta läheisyys oli asia joka tuntui puuttuvan. Puutos johtui enemmän saiyalaisesta, mutta miestähän ei voi muuttaa kokonaan ja Bulma tuntui sarjassa hyväksyvän tämän epätäydellisen rakkauden. Gokun ja Chichin suhteessa oli taas läheisyyttä ja sitoutuneisuutta, muttei intohimoa.

Miten suhde muutti tätä paria? Bulman osalta niinkuin jo totesinkin ei etsitty enää täydellisyyttä. Dragon Ballin ensimmäisestä jaksosta alkaen Bulman haavena oli seurustella täydellisen poikaystävän kanssa. Täydellistä poikaystävää hän aikoi toivoa Dragon Balleilta, kunnes hän tapasi Yamchan. Bulma oli jättänyt täydellisyyden tavoittelun sikseen ja hyväksynyt epätäydellisen Vegetan miehekseen. Rakkaus ylitti täydellisyyden ja virheettömyyden Bulman sydämessä. 


Entäs Vegeta? Vegeta oli löytänyt paikkansa. Kaaos ja tuho olivat jääneet ja tilalle oli tullut tasapaino. Vegetan päämääränä oli myös tavallaan täydellisyys, jos ei täydellisyys niin paremmuus. Hän oli hyväksynyt, ettei välttämättä pääse tavoitteeseensa ja ei jaksanut enää olla häpeissään ja vihoissaan. Kiintymys Bulmaan ja hänen poikaansa oli mennyt paremmuuden tavoittelun edelle. Hän mieluummin uhrasi unelmansa täydellisyydestä pelastaakseen rakkaansa. Alkuperäisen tavoitteen sijasta pari oli löytänyt ja hyäksynyt toisensa.


Näiden kahden suhde herätti itsessäni, sekä harmistusta että iloa. Vegetan itsekkyys ja välinpitämättömyys oli alkujaan hänen vahvuuksiaan, mutta myöhemmin hän sai huomata sen olevan enemmän heikkous kuin vahvuus. Yhteen hiileen puhaltamalla hän sai aikaan enemmän kuin loputtomalla kaunalla ja vihalla parempaansa vastaan. Bulma taas muuttui turhamaisesta teinistä aikuiseksi naiseksi ja äidiksi. Itselleni näiden kahden välinen suhde symbolisoi tasaista ja hidasta muutosta parempaan. 


Henkilökohtainen suhteeni Vegetaan on porautunut syvälle aivokoppaan ja en edes häpeä myöntää nuorempana kuvitelleeni itseäni usein Bulman tilalle. Vegeta on minulle se number 1 animehahmo, vaikka kuinka ihmiset ovat sille nauraneet! Entinen hulluus hahmoa kohtaan on kuitenkin nykyisin muuttunut enemmän ihailuksi. Vegetassa vaikutuksen teki se päättäväisyys ja omistautuminen vain yhdelle asialle. Kaikkensa antaminen ja loppujen lopuksi niin itsekkään miehen uhrautuminen hyvän puolesta. Minulla on miljoonia härskejä ja vähemmän härskejä fanartteja kysesisestä parista ja ensikesänä minut voi tunnistaa Animeconissa valtavan Vegeta tyynyn kanssa cossaamassa Bulmaa. 

Bulman ja Vegetan suhdetta voisin pohtia enemmänkin. Kaikkien epämääräisyyksien ja piiloviestin jälkeen saisin teksiä aikaan vaikka kuinka. Osan mielestä kyseessä on vain tylsä suhde, joka on laitettu sarjaan kevennökseksi kaikelle mätkimiselle ja draaman lisäämiseksi. Voi olla, että oma spekulointini menee yli, muttei haittaa. Minulle kyse on nimittäin rakkaudesta sarjaan ja hahmoihin. Rakkaus DB-sarjaa kohtaan ja sen ihmissuhteisiin syöksyminen on mielestäni jees ja itse pohdiskellessani löydän uusia näkökulmia. Toivottavasti tekstiäni nauttivat edes poloiset DB-fanit. Kiitos!

4 kommenttia:

 1. Kyllä, cosplay-Jonnen peruspärinät.

  VastaaPoista
 2. Hey wow! Luin ahmien koko tekstin ja veit sanat suustani ja ajatukset mielestäni! Luin itse pari fanficiä tässä juuri ja aloin pohtimaan kyseistä paria. Ei voi paremmin sanoa kuin että tässä on tosi rakkaus kyseessä kaikkine epätäydellisyyksineen :) ihan sattumalta löysin blogisi kun etsin Bulmasta ja Vegetasta infoa.


  ps: Mulla on deviantartissa pari hassua kuvaa jos kiinostaa käydä katsomassa! pitäisi sinnekin saada enemmän artia varsinkin DBstä ja mieluten sitten kun omistan paremman ohjelman kuin Paintin ^___^''

  VastaaPoista
 3. Ahhaha kiitoksia. Vege ja Bulma ovat kyllä paras pari ikinä :) Itse olen aikoinani piirrelyt fan-arttia, mutta nyt on jäänyt vähän vähemmälle.

  VastaaPoista